ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

paidiokardiologiko

 Για πρώτη φορά, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας από τον Οκτώβριο 2021 λειτουργεί Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στο ανωτέρω ιατρείο πραγματοποιούνται:
 
 

• Τακτικός παιδοκαρδιολογικός έλεγχος
• Προαθλητικός έλεγχος παιδιών
• Παρακολούθηση ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής καρδιοπάθειες)
Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τόσο τον παιδιατρικό πληθυσμό όσο και ενήλικες ασθενείς. Χάρη στην εξέλιξη των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών και των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων περισσότεροι από το 90% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια επιβιώνει πλέον μέχρι την ενήλικο ζωή.
Επομένως, είναι κριτικής σημασίας η τακτική παρακολούθηση αυτών των ασθενών, ιδιαίτερα από την μετάβασή τους από την παιδική στην ενήλικο ζωή.
Το ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Γ. Ν. Καρδίτσας συμμετέχει ενεργά στην πανελλήνια καταγραφή αυτών των περιστατικών. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 500 ασθενείς.

Το Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στα πρωινά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. http://manahata.fr/home Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του νοσοκομείου στο 2441351555, Δευτέρα με Παρασκευή 7πμ – 3μμ.

Υπεύθυνος ιατρός για τη λειτουργία του ιατρείου είναι ο κος Ζάχος Παναγιώτης, Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής, MD, PhDc, EACVIc TTE, TOE, CHD, Εξειδικευθείς στην Παιδοκαρδιολογία και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων, Μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Η λειτουργία του ιατρείου γίνεται υπό την επιστημονική ευθύνη του Δ/ντη της Καρδιολογικής κλινικής, κου Τσατίρη Κωνσταντίνου.

Στην Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας λειτουργεί εργαστήριο ηχωκαρδιολογίας και εργαστήριο κοπώσεως στα οποία πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:
• Διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική μελέτη (triplex καρδιάς)
• Διοισοφάγειος ηχωκαρδιογραφική μελέτη (διερεύνηση βαλβιδοπαθειών, διερεύνηση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου)
• Ηχωκαρδιογραφία με τη χρήση νεότερων τεχνικών υπερήχων (παρακολούθηση καρδιο-ογκολογικών ασθενών και ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια, μελέτη μυοκαρδιακής παραμόρφωσης, ιστικό Doppler, ηχωκαρδιογραφία αντίθεσης) .
• Δυναμική ηχοκαρδιογραφία (stress echo, excersice echo σε εργομετρικό ποδήλατο) με ή χωρίς χρήση παραγόντων ηχοαντίθεσης (Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου, βαλβιδοπαθειών, δύσπνοιας αγνώστου αιτιολογίας).
Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν και σε απογευματινό ιατρείο. Το ιατρείο λειτουργεί σε απογευματινή βάση 1 (μία) φορά την εβδομάδα κάθε Τρίτη ή Πέμπτη με προγραμαμτισμό από την Καρδιολογική κλινική. ditto Ραντεβού κλείνονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την καρδιολογική κλινική στα τηλέφωνα: 2441351332, 2441351335.
Υπεύθυνοι ιατροί για τη λειτουργία του ιατρείου είναι ο Δ/ντης της Καρδιολογικής κλινικής, κος Τσατίρης Κωνσταντίνος, Εξειδικευθείς στις νεότερες τεχνικές υπερήχων (stress echo, διοισοφάγιο, strain echo cardiography)
και ο κος Ζάχος Παναγιώτης, Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής, MD, PhDc, EACVIc TTE, TOE, CHD, Εξειδικευθείς στην Παιδοκαρδιολογία και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων, Μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Last modified on Wednesday, 10 May 2023 07:54