ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (25/10/2023)

Η 25η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και αποτελεί παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, στα μέτρα πρόληψης και στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Οι επαγγελματίες υγείας των δομών υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αναπτύσσουν δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού επικεντρωμένες:

 

    • στα συνιστάμενα μέτρα πρόληψης της νόσου και του υγιεινού τρόπου ζωής,
    • στην εκπαίδευση για την αυτοεξέτασητου μαστού και
    • στη δυνατότητα υλοποίησης διαγνωστικού ελέγχου μέσω του Προληπτικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού.

Η έγκαιρη-πρώιμη διάγνωση συμβάλει στην άμεση έναρξη της θεραπείας αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις παρέχουν τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σε αρχικό στάδιο της νόσου, ακόμη και σε άτομα δίχως ορατά συμπτώματα της. Το Προληπτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού«Φώφη Γεννηματά», απευθύνεται και μέσω της άυλης συνταγογράφησης, σε γυναίκες  που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών και περιλαμβάνει:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ εποπτεύει τις δράσεις ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας των δομών τηςκαι προτρέπει τους πολίτες να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ,  για πληροφόρηση σχετικά με τις ωφελούμενες του προγράμματος και τον προγραμματισμό άμεσου ελέγχου μέσω της χρήσης της ψηφιακής μαστογραφίας και τεχνολογίας, γιατί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές!

Last modified on Wednesday, 25 October 2023 09:59